top of page
  • Εικόνα συγγραφέαBRM TEAM

Τα σπρέι νανοτεχνολογίας με απλά λόγια

Τι είναι και τι κάνουν τα σπρέι νανοτεχνολογίας με πολύ πολύ απλά λόγια


Χαρτί κραφτ προστατευμένο με νανοτεχνολογία

"Νανοτεχνολογία αυτό", "Νανοτεχνολογία εκείνο", "Νανοτεχνολογία το άλλο", "Νανοτεχνολογία μπλα μπλα". Όλοι έχουμε ακούσει την λέξη, όλοι έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας τον ήρωα που φοράει στολή με νανοτεχνολογία, όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση "Η νανοτεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο, την ιατρική , τους υπολογιστές". Αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα στην χώρα μας είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν ακριβώς για τα προϊόντα νανοτεχνολογίας που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους στο "εδώ και στο τώρα".

Για αυτό, στο παρόν μας άρθρο, θα προσπαθήσουμε με πάρα πολύ απλά λόγια να εξηγήσουμε τί είναι και τί κάνουν τα σύγχρονα αδιαβροχοποιητικά σπρέι νανοτεχνολογίας (Στην εικόνα βλέπουμε δύο κομμάτια χαρτί κράφτ στα οποία ρίξαμε μία μικρή ποσότητα νερού: Το δεξί είναι προστατευμένο με νανοτεχνολογία Nano-Textile, ενώ το αριστερό χωρίς κάποια προστασία).


Γιατί οι επιφάνειες λερώνονται;

Το πρώτο που πρέπει να μας απασχολήσει στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τί κάνουν τα σπρέι νανοτεχνολογίας είναι να κατανοήσουμε γιατί οι επιφάνειες λερώνονται. Μέσα στην σκέψη μας είναι φυσικό αν πχ πατήσουμε λάσπες να λερώσουμε τα παπούτσια μας. "Ύφασμα είναι, το ύφασμα ρουφάει νερό. Λερώθηκαν" Αλλά μία λεία επιφάνεια, όπως πχ ένα ολοκαίνουριο τζάμι ή ανοξείδωτο; Γιατί λερώνονται; Η αλήθεια είναι ότι όλες οι επιφάνειες, όσο λείες και αν φαίνονται με το μάτι, στην πραγματικότητα, σε μικροσκοπικό επίπεδο, είναι γεμάτες πόρους. Εκεί ακριβώς πάνε και αγκιστρώνονται τα ξένα σωματίδια, όπως της βρωμιάς, η υγρασία και τα μικρόβια.


Οι λύσεις που έχουμε ήδη στα χέρια μας

Έως την έλευση της νανοτεχνολογίας, αν θέλαμε να καθαρίσουμε μία επιφάνεια, συνήθως ρίχναμε ένα χημικό καθαριστικό (συνήθως με βάση το χλώριο, άρα και τοξικό) πάνω στην επιφάνεια με σκοπό ουσιαστικά να διασπάσουμε τους πιο μαλακούς λεκέδες και να σκοτώσουμε τα μικρόβια. Και αν μετά από 10' η επιφάνεια βρώμιζε, θα έπρεπε να κάνουμε ξανά το εξής κοκ - Πράγμα που είναι και το πιο πιθανό γιατί ΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ! Μπροστά στα μάτια μας. Επίσης τα χημικά καθαριστικά συνήθως είναι ακριβά και βλαβερά για εμάς και το περιβάλλον και για αυτό η συχνή τους χρήση δεν είναι και ό,τι καλύτερο.


Τί κάνουν τα προστατευτικά σπρέι νανοτεχνολογίας

Όταν λέμε "προστατευτικό σπρέι νανοτεχνολογίας" εννοούμε ένα σπρέι από

Νανοτεχνολογία για ανοξείδωτες επιφάνειες

νερό (απιονισμένο) ή αλκοόλη το οποίο περιέχει μέσα του σωματίδια SiO2(διοξειδίου του πυριτίου) κομμένα σε πολύ πολύ μικρά κομμάτια (για να τα πούμε παραστατικά), πολύ μικρά για να τα δούμε και με ένα κοινό μικροσκόπιο. Όταν λοιπόν ψεκάζουμε με αυτό το διάλυμα μία επιφάνεια τα νανοσωματίδια του SiO2 εισχωρούν στους νανοπόρους της επιφάνειας και - όπως λέμε - τους "σφραγίζουν", κάνουν επί της ουσίας την επιφάνεια πιο λεία. Έτσι τα μόρια της βρωμιάς, η υγρασία και τα μικρόβια βρίσκουν πολύ λιγότερο πρόσφορο έδαφος να εισχωρήσουν και συνήθως μένουν επιφανειακά. Ως αποτέλεσμα η επιφάνειες βρωμίζουν δυσκολότερα και μπορούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά με λίγο νερό.


Τι πλεονεκτήματα έχει να χρησιμοποιώ σπρέι νανοτεχνολογίας στην καθημερινότητά μου;

  • Καταρχήν λιγότερο κόπο σε καθάρισμα. Έχεις δοκιμάσει ενώ βιάζεσαι να βγάλεις κουτσουλιά δεκαοχτούρας από το παρμπρίζ σου; Αν το περάσεις με σπρέι νανοτεχνολογίας θα γλιτώσεις τον χρόνο σου.

  • Χρήματα. Δεν είναι μόνο ότι κάνεις οικονομία στα χημικά που χρησιμοποιείς. Είναι ότι προστατεύεις και τις επιφάνειές σου. Αν πχ πατήσεις λάσπες με τα καινούρια σου παπούτσια, συμφωνούμε ότι αν τα βάλεις στο πλυντήριο θα καθαρίσουν. Δεν θα είναι φυσικά ποτέ ξανά ίδια. Το ίδιο ισχύει σε άλλη κλίμακα και με το χρώμα του αυτοκινήτου σου.

  • Είναι ασφαλή για εσένα και το περιβάλλον. Καταρχήν δεν είναι χημικά προϊόντα. Κατά δεύτερον έχουν περάσει δεκάδες ελέγχους. Κατά τρίτον η χλωρίνη είναι εξαιρετικά επιβλαβής.

  • Μεγάλη διάρκεια. Αν και η τελική διάρκεια τους εξαρτάται από το είδος της επιφάνειας που θα τα τοποθετήσουμε(πόσο γρήγορα φθείρεται λόγω τριβών οι επιφάνεια αυτή) η τελική τους διάρκεια μπορεί να φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις και τα 8 χρόνια.

  • Εύκολη τοποθέτηση. Απλά ψεκάζεις τις επιφάνειες και ίσως - εξαρτάται από την επιφάνεια αυτό - κάποτε και να σκουπίσεις λίγο για να απλώσεις το υλικό.

  • Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός. Ακόμα και για να βάψεις έναν τοίχο χρειάζονται κάποιες γνώσεις, εμπειρία. Όχι όμως και για να τον αδιαβροχοποιήσεις με Nano-Stone.

  • Δεν φθείρουν τις επιφάνειες. Είναι σαν να απλώνεις νερό ή αλκοόλη(οινόπνευμα πάνω τους). Αν τα αντέχουν είσαι οκ

  • Αόρατα. Η επιφάνειες δεν αλλάζουν εμφάνιση

  • Ορατό αποτέλεσμα. Στο 99% των περιπτώσεων η αδιαβροχοποίηση είναι ορατή αμέσως μόλις στεγνώσει το υλικό


8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

留言


bottom of page